Pazar, Mart 13, 2016

Savaş Karşıtı İlk Oyun: Lysistrata

Lysistrata, Aristofanes tarafından MÖ 411 yılında yazılmış, tek perdelik, seyirlik bir oyundur. İlk defa MÖ 411 baharında sahnelendiği düşünülen oyun, tiyatro tarihinin ilk savaş karşıtı oyunlarından birisi kabul edilir. Erkeklerinin savaştan dönmelerini beklemekten usanan kadınların savaşa son vermek için savaşa bitene kadar erkeklerle yataklarını paylaşmamak kararı almaları ile gelişen olayları konu alır.

Çevirenler: Azra Erhat - Sabahattin Eyuboğlu
  
1896 tarihli Aubrey_Beardsley illüstrasyonu
LYSISTRATA - Biz kadınlar savaşın ilk günlerinde haddimizi bildik, her yaptığınıza boyun eğdik.  Ağız açtırmadınız bize, sustuk.  Ama yaptıklarınızı beğeniyor muyduk?  Hayır.  Olanın bitenin pek ala farkında idik.  Çok defa köşemizden öğreniyorduk önemli işler üstüne verdiğiniz kötü kararları.  İçimiz kan ağlarken, yine de gülümseyerek sorardık: "Bugünkü halk toplantısında barış üstüne ne karara vardınız?"  Kocamız "Sana ne?  Sen karışma!." der, biz de susardık.
Ama ara sıra da ne kötü kararlara varıldığını öğrenir ve sorardık:  "Aman kocacığım, nasıl olur, bu kadar çılgınca bir işe nasıl girersiniz?"  Ama kocamız bize yukardan bakarak:  "Sen elinin hamuruyla erkeklerin işlerine karışma.  Cenk işi, erkek işi!" derdi.

Başımızı derde sokuyordunuz, yine de bizim size öğüt vermeye hakkımız yoktu.  Ama sonunda siz kendiniz başladınız bağırmaya ulu orta:  "Erkek yok mu bu memlekette?" diye; erkekler cevap verdi size:  "Yok, erkek yok bu memlekette!"  İşte o zaman biz kadınlar toplandık ve Yunanistan'ı kurtarmaya karar verdik.  Daha bekleyebilir miydik?  Söz bizim artık, susmak sırası sizde.  Aklınızı başınıza toplar, öğütlerimizi dinlerseniz, işlerinizi biz yoluna koruz.


1928 tarihli bir sahneleme
Bilgi için bkz.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lysistrata

Hiç yorum yok: